Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Ο σουρεαλιστής ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί


Ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους. 
Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς σουρεαλιστές ζωγράφους του 20ού αιώνα αλλά και μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης, τόσο στις εμφανίσεις του όσο και στις δηλώσεις του.


Γεννήθηκε το 1904 στην Ισπανία. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και συμβολαιογράφος ενώ η μητέρα του ήταν αυτή που ενθάρρυνε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του γιου της.
Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.
Έγινε γνωστός στον κόσμο της τέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1920.


Από το 1929 έως το 1937 ζωγράφισε μία σειρά από πίνακες που τον καταξίωσαν παγκοσμίως ως τον πιο σημαντικό σουρεαλιστή ζωγράφο.
Στους σουρεαλιστικούς πίνακες αποτυπώνεται ένας ονειρικός κόσμος, στον οποίο οι άνθρωποι και τα αντικείμενα αντιπαρατίθενται, παραμορφώνονται ή μεταμορφώνονται με έναν παράξενο και παράλογο τρόπο.
Το 1931 ζωγράφισε τον πιο διάσημο πίνακα που είναι «Η εμμονή της μνήμης», στον οποίο τα ρολόγια λιώνουν σ’ ένα τρομακτικά ήρεμο τοπίο.

1. Η εμμονή της μνήμης  2.Οι πειρασμοί του Αγίου Αντωνίου
Παντρεύτηκε τη ρωσίδα Έλενα Ντιακόνοβα, γνωστή ως Γκαλά την οποία ζωγράφισε πολλές φορές ατους πίνακές του.
Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου (1936 - 1939) παρέμεινε στο Παρίσι και το 1940 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε μέχρι το 1948, οπότε επέστρεψε στην Ισπανία.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πίνακές του είχαν πολλά θρησκευτικά θέματα.

1.Φλεγόμενη καμηλοπάρδαλη  2.Το πρόσωπο του πολέμου  3.Σταύρωση
Το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει ακόμα σχέδια κοσμημάτων, σκηνικά για τον κινηματογράφο, εικονογραφήσεις βιβλίων, καθώς και βιβλία.
Ο Σαλβαδόρ Νταλί πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1989 στη γενέτειρά του, Φιγκέρας, σε ηλικία 84 ετών. 
Δύο μουσεία είναι αφιερωμένα στον καλλιτέχνη, ένα στη γενέτειρά του κι ένα στις ΗΠΑ, στην πόλη Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλώριδας.


Ας δούμε το παρακάτω βίντεο και ας απολαύσουμε μερικούς από τους πιο γνωστούς σουρεαλιστικούς πίνακες του Σαλβαδόρ Νταλί. 

 
Θα μπούμε τώρα στον αλλόκοτο κόσμο του καλλιτέχνη.
Με τα βελάκια < > μπορείς να γυρίζεις μέσα στον χώρο και να νιώθεις ότι είσαι πραγματικά εκεί.