Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Ο μικρός Bαγγέλης Παπαθανασίου, μια άγνωστη ιστορία


Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Αγριά κοντά στον Βόλο, στις 29 Μαρτίου του 1943. 
Ήταν ένα παιδί που αγαπούσε πολύ τη μουσική και ώρες ολόκληρες καθόταν στο πιάνο και σκάρωνε τις δικές του μελωδίες.
Όταν ήταν 4 χρονών, ενώ τα άλλα παιδιά της ηλικίας του έπαιζαν στους δρόμους και δεν ήξεραν ακόμη ούτε να γράφουν, αυτός έγραψε την πρώτη του μουσική σύνθεση.


Στα έξι του έδωσε την πρώτη του παράσταση και έπαιξε μπροστά σε 2.000 θεατές, στην πατρίδα του, τον Βόλο.
Ο μικρός Βάγγος δεν είχε κάνει ούτε ένα μάθημα μουσικής· ήταν αυτοδίδακτος.
Η φύση όμως του χάρισε απλόχερα απέραντο ταλέντο· ήταν ένα παιδί-θαύμα που όλοι το θαύμαζαν και το άκουγαν με προσοχή και ενδιαφέρον.


Κάποτε, λένε, τον άκουσε να παίζει μουσική ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας Στράτης Μυριβήλης, μαγεύτηκε, αμέσως διαπίστωσε τη μουσική ιδιοφυΐα του μικρούλη Βαγγέλη και είπε:
«Ανάμεσα στις ευχάριστες εκπλήξεις που με περίμεναν στον Βόλο, ήταν και ένα παιδάκι έξι ή εξήμισι χρονών που ανακάλυψα προικισμένο με το θείο δώρο του ταλέντου. 
Ο μικρός αυτός με τις ποδίτσες της πρώτης δημοτικού και με τα γκρίζα γελαστά ματάκια του, είναι από τώρα ένας αυτοδίδακτος μικροσκοπικός συνθέτης. 
Μου έπαιξε στο πιάνο δύο συνθέσεις του που με κατέπληξαν. Τη μια την έλεγε ”Οι καμπάνες” και την άλλη ”Ο χορός”. 
Πρέπει να δει κανείς τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια του να αγωνίζονται να πιάσουν τις θαυμάσιες συγχορδίες που κανείς δεν του δίδαξε, πρέπει να ακούσει τους χρωματισμούς και τα χαριτωμένα ευρήματά του, για να καταλάβει το νόημα του Ευαγγελιστού που είπε: Πνεῦμα ο Θεός  ὅπου θέλει πνεῖ».


Αυτό το μικρό παιδί από τον Βόλο, έγινε ο μάγος των ηλεκτρονικών οργάνων δίνοντας ψυχή σ΄ αυτά τα μηχανήματα και κατάφερε να απλώσει το ταλέντο του από τη γη ως το διάστημα.

 
Διάβασε κι αυτό:
💁 10 μουσικά έργα του Βαγγέλη Παπαθανασίου