Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ταξιδεύοντας στο Μαρόκο

 
Ελάτε, παιδιά, να κάνουμε ένα ταξίδι να γνωρίσουμε ένα ακόμη όμορφο και εξωτικό μέρος.
Η χώρα που θα επισκεφτούμε σήμερα βρίσκεται στο δυτικό μέρος της ερήμου Σαχάρα.
Πριν ξεκινήσουμε το σημερινό μας ταξίδι, ας δούμε όμως που βρίσκονται οι μεγαλύτερες έρημοι της γης.

 
Πάμε τώρα να γνωρίσουμε το Μαρόκο.
Βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική, κάτω από την Ισπανία.
 
 
Πρωτεύουσά του Μαρόκο είναι το Ραμπάτ που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στον Ατλαντικό ωκεανό.
Η περιοχή Κάσμπαχ είναι μια συναρπαστική μεσαιωνική συνοικία με φρούριο, γνωστή για τα στενά δρομάκια και τα γραφικά μπλε και λευκά σπίτια από κοβάλτιο. 
Η αρχαία ακρόπολη είναι ένα μνημείο μαυριτανικής αρχιτεκτονικής.

Η περιοχή Κάσμπαχ στο Ραμπάτ
 
Ο ημιτελής Πύργος Χασάν, που το χτίσιμό του ξεκίνησε τον δωδέκατο αιώνα και αρχικά προβλέπονταν να είναι ο ψηλότερος μιναρές του κόσμου, είναι ένα από το πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στην πρωτεύουσα του Μαρόκου.

Πύργος Χασάν στο Ραμπάτ

Στα πολυσύχναστα παζάρια του Μαρακές μπορεί κάποιος να βρει τα πιο αυθεντικά τοπικά χειροτεχνήματα. 
Αυτές οι μεθυστικές και πολύχρωμες αγορές πωλούν τα πάντα, από πιατικά και μπαχαρικά μέχρι δερμάτινες ζώνες, τσάντες, ρούχα και περίτεχνα μεταλλικά φωτιστικά και διακοσμητικά. 

Παζάρι στο Μαρακές

Το Μέγα Τζαμί του Χασάν Β' στην Καζαμπλάνκα είναι ένα σύγχρονο σύμβολο, όχι μόνο της πόλης, αλλά και όλης της χώρας.
Αυτό το εκπληκτικό τζαμί, που ολοκληρώθηκε το 1993, χρειάστηκε 10.000 τεχνίτες για να κατασκευαστεί. 
Τα περίτεχνα σκαλισμένα μαρμάρινα μέρη, τα ζωντανά μωσαϊκά και οι λεπτομέρειες από τα ιδιαίτερα πλακάκια εντυπωσιάζουν και αναδεικνύουν την παραδοσιακή ισλαμική αρχιτεκτονική και τη μαεστρία της μαροκινής δεξιοτεχνίας.
Αυτό είναι το μόνο τζαμί στο οποίο μπορούν να μπουν οι μη μουσουλμάνοι στο Μαρόκο. 

Το Μέγα Τζαμί του Χασάν Β' στην Καζαμπλάνκα

Η Ταγγέρη είναι ένα σημαντικό λιμάνι που βρίσκεται κοντά στην Ισπανία.
Είναι η πόλη που συνδυάζει την ευρωπαϊκή αύρα με τη μαροκινή παράδοση.
Ενέπνευσε πολλούς λογοτέχνες, σκηνοθέτες, ζωγράφους και για τον λόγο αυτό προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.
Και παρόλο που δεν υπάρχει πλέον στην πόλη η γεμάτη μυστήριο ατμόσφαιρα του Μεσοπολέμου, παραμένει ένα συναρπαστικό μέρος για εξερεύνηση.

Ταγγέρη

Το Μαρόκο υπήρξε σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών.
Σε μια τεράστια εύφορη πεδιάδα, βρίσκονται τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Βολούμπιλις, πρωτεύουσας του βασιλείου της Μαυριτανίας, που είναι μια από τις πιο καλά διατηρημένες αρχαίες τοποθεσίες στο Μαρόκο.

Βολούμπιλις

Οι υπέροχοι κίονες, η εντυπωσιακή αψίδα, τα ερείπια ναών, τα ψηφιδωτά δάπεδα, τα ιδιωτικά χαμάμ, με φόντο τη μαροκινή ύπαιθρο, αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη.
Το ωραιότερο από τα ανασκαμμένα σπίτια είναι η «Οικία του Ορφέα», με τα τρία πολυτελή ψηφιδωτά που αναπαριστούν τον Ορφέα να παίζει λαούτο μπροστά από άγρια ​​ζώα και τον Ποσειδώνα. 

Εκπληκτικά ψηφιδωτά στην «Οικία του Ορφέα» στο Βολούμπιλις

Το μπλε χρώμα κυριαρχεί στη μαροκινή αρχιτεκτονική.
Η εντυπωσιακή πόλη Σεφσάουεν ή αλλιώς το «μπλε μαργαριτάρι του Μαρόκο» βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χώρας, κοντά στην Ισπανία. 
Χτισμένη στους πρόποδες των βουνών Ριφ, έγινε γνωστή, για  το μπλε της χρώμα. 

Μια πλατεία στο Σεφσάουεν
 
Στην πόλη Σεφσάουεν τα πάντα είναι βαμμένα σε αποχρώσεις του μπλε· δρόμοι, σκαλοπάτια, σπίτια, τοίχοι, πεζούλια, πόρτες, παράθυρα, γλάστρες ακόμα και τάφοι.

Στα στενά σοκάκια του Σεφσάουεν βασιλεύει η γαλήνη

Παρά την τεράστια τουριστική άνθιση της, η πόλη δεν έχει χάσει την ταυτότητα. τον χαρακτήρα της και παραμένει αυθεντική και συναρπαστική.

Η μπλε πόλη Σεφσάουεν

Αν κάποιος ταξιδέψει στο Μαρόκο, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει μια βόλτα με τις καμήλες στην έρημο Σαχάρα, να επισκεφτεί τους καταυλισμούς των ντόπιων και να ξαπλώσει κάτω από τα αστέρια.
Το Έργκ Σεμπί με τους γιγάντιους αμμόλοφους, που φτάνουν και τα 300 μέτρα, είναι ο καλύτερος προορισμός για μια γεύση από την έρημο.

Οι αμμόλοφοι του Εργκ Δεμπί
 
Η Αΐτ-Μπεν-Χαντού είναι μια οχυρωμένη πόλη, στην καρδιά ενός εκπληκτικού τοπίου με φοίνικες και χουρμαδιές, πάνω στον δρόμο των καραβανιών, μεταξύ της ερήμου Σαχάρα και του Μαρακές.
Βρίσκεται σε ένα λόφο, δίπλα στον ποταμό Κουαρζαζάτε. 

Αΐτ-Μπεν-Χαντού

Η πόλη που είναι εξαιρετικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, δυστυχώς καταστρέφεται από τις βροχοπτώσεις. 
Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει.
Ελάχιστοι όμως εξακολουθούν να μένουν σ' αυτή. 
Εκεί έχουν γίνει γυρίσματα για πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες: «Ο Λόρενς της Αραβίας», «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», «Ο τελευταίος πειρασμός», «Ο μονομάχος», «Αλέξανδρος», «Παιχνίδι των θρόνων» κ.α.

Στα σοκάκια της Αΐτ-Μπεν-Χαντού υπάρχει ακόμη ζωή
 
Μέσα στο μοναδικό τοπίο της ερήμου, ξεπετάγονται εντυπωσιακές κοιλάδες, διάσπαρτες, με μικρά χωριά, οάσεις, ποτάμια και παλάτια από χρυσαφί τούβλα.
Η κοιλάδα Ντραα και η κοιλάδα Ντέντες είναι ιδανικοί τόποι για να γνωρίσει κάποιος το φυσικό τοπίο αλλά και τη ζωή στο Μαρόκο.

Η κοιλάδα Ντάντες

Η Εσαουίρα, μια γοητευτική και πολύ χαλαρή παραθαλάσσια πόλη, που τη δεκαετία του 1970 ήταν ένα από τα κύρια στέκια των χίπις της χώρας, είναι σήμερα ένας παράδεισος γαλήνης όπου οι τουρίστες έρχονται για να ξεκουραστούν από τη φασαρία των μεγάλων πόλεων. 
Όλοι όσοι την επισκέπτονται, μαγεύονται από τις όμορφες παραλίες, τη θάλασσα, τα ψαρικά, τα ήρεμα, καθαρά σοκάκια και τη ζεστή, μποέμικη ατμόσφαιρα της πόλης. 
 
Εσαουίρα
 
Η Φεζ, η παλαιότερη από τις τέσσερις αυτοκρατορικές πόλεις του Μαρόκου, είναι ένας μεγάλος λαβύρινθος από σοκάκια με παζάρια, μικροπωλητές και παραδοσιακές χειροτεχνίες.
Εκεί βρίσκονται και τα βυρσοδεψεία, τα εργαστήρια επεξεργασίας δέρματος, τα οποία σήμερα αποτελούν ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. 
Η παλιά αυτοκρατορική πόλη, που καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1981, προσφέρει στον ταξιδιώτη την ευκαιρία να επισκεφθεί τα πολλά παλάτια και μνημεία στα σοκάκια, να θαυμάσει τους παραδοσιακούς τεχνίτες που δουλεύουν με δέρμα και φτιάχνουν αγγεία. 

Τα βυρσοδεψεία στη Φεζ
 
Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο Μαρόκο είναι η πύλη Μπαντ Αλ Μανσούρ στην πόλη Μέκνες.
Ήταν η βασική είσοδος της παλιάς πόλης και είναι η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη πύλη του Μαρόκου.

Η πύλη Μπαντ Αλ Μανσούρ στην πόλη Μέκνες

Και φυσικά, αν επισκεφτείς το Μαρόκο, δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά πεντανόστιμα φαγητά· ρφίσσα, μαακούδα, τατίν, μπαστίλα, ζααλούκ, χαρίρα, κους κους, πράσινο τσάι με μέντα. 
Το μαροκινό φαγητό χαρακτηρίζεται από χρώματα, μπαχαρικά, μυρωδικά, αντιφατικές γεύσεις και έντονα αρώματα.

Μαροκινά πιάτα με παραδοσιακά φαγητά

Και τώρα ας δούμε το βίντεο που έφτιαξα με πολλή αγάπη, μαζί με τα φιλαράκια μου, στο Μαρόκο. 
Κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και απόλαυσέ το.

 
Η Ουμ είναι μια τραγουδίστρια και συνθέτρια από το Μαρόκο που στη μουσική της εμπλέκει παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς από την πατρίδα της αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου.
 

Αν θες, μπορείς να φτιάξεις τα βιβλιαράκια διάφορων χωρών και πόλεων και έτσι να συμπληρώσεις τη Μικρή Βιβλιοθήκη των Ταξιδιών.