Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας


Εκατομμύρια ανθρώπων, σε όλον τον κόσμο, επισκέπτονται τα μουσεία και θαυμάζουν τα απομεινάρια του παρελθόντος.
Τα μουσεία είναι πόρτες που ανοίγουν για να ταξιδέψεις στο χθες, να ξαναζήσεις την ιστορία και να δεις σπουδαίες εικόνες πολιτισμού.


Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες μουσεία σε πάρα πολλές πόλεις· αρχαιολογικά μουσεία, λαογραφικά, πολεμικά, ιστορικά, πινακοθήκες, μουσεία φυσικής ιστορίας.
👀 Κατάλογος μουσείων της Ελλάδας



Ας γνωρίσουμε μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας.

Mουσείο Ακρόπολης

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στην Ελλάδα. 
Εκεί μπορείς να θαυμάσεις κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, από τη Μυκηναϊκή περίοδο έως την Παλαιοχριστιανική Αθήνα.
Δυστυχώς πολλά από τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και άλλων μνημείων της Ακρόπολης, δε βρίσκονται εδώ, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο, καθώς είχαν κλαπεί από τον Άγγλο Έλγιν την εποχή της Τουρκοκρατίας.


Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. 
Εδώ υπάρχουν πάνω από 11.000 εκθέματα, από όλες της εποχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Επίσης υπάρχουν χιλιάδες αντικείμενα που βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου.


Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Οι Δελφοί είναι ένα μέρος μεγάλης ιστορικής σημασίας.
Εκεί υπάρχει το μουσείο με υπέροχα εκθέματα από το Μαντείο των Δελφών. 
Το άγαλμα του Ηνίοχου, που υπάρχει στο μουσείο, αποτελεί το σωζόμενο τμήμα ενός χάλκινου συμπλέγματος με άλογα και άρμα. 
Αποτελεί ίσως το γνωστότερο έκθεμά του και ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης.


Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας

Το Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών είναι ένα υπόγειο κτήριο που φιλοξενεί τα αρχαία μνημεία και τους βασιλικούς θησαυρούς από τον τάφο του Φίλιππου Β', Βασιλιά της Μακεδονίας και άλλων μελών της Βασιλικής οικογένειας.
Από τα πιο σημαντικά εκθέματά του είναι οι τοιχογραφίες με την αρπαγή της Περσεφόνης, η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι,  που περιλάμβανε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β’, το στεφάνι της βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός, η χρυσή λάρνακα με τα οστά της βασιλικής συζύγου καθώς και οι δύο χρυσελεφάντινες κλίνες.


Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει κάποια από τα σημαντικότερα γλυπτά διακοσμητικά του ναού του Διός, όπως τις μετόπες και τα αετώματά, τη Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου καθώς και το κύπελλο του Φειδία.
Κεντρικό έκθεμα του μουσείου αποτελεί ο Ερμής του Πραξιτέλη. 



Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Κολωνάκι φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή εκθεμάτων των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου.
👀 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. 
Κυρίαρχη θέση, όμως, κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης και ευρήματα από το ανάκτορο της Κνωσού.
Από τα κορυφαία εκθέματα του μουσείου είναι η Θεά των φιδιών, ο δίσκος της Φαιστού, η Τοιχογραφία των Ταυροκαθαψίων.


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. 
Τα εκθέματα, τα οποία φιλοξενεί, προέρχονται από τις ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι το Άγαλμα του Αριστοκράτη, το κεφάλι του Σεράπιδος, ο Κρατήρας του Δερβενίου, τα χρυσά κεφάλια Μέδουσας, ο Λέων της Ανάληψης. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου στεγάζεται στο μεσαιωνικό κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών. 
Στις συλλογές του φιλοξενούνται ευρήματα ανασκαφών από την ιταλοκρατία και νεότερων ανασκαφών στη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, από τη Μυκηναϊκή, τη Γεωμετρική, την Κλασική, την ελληνιστική περίοδο και τη ρωμαϊκή περίοδο.
Μερικά από τα εκθέματα είναι το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης της Ρόδου, το κεφάλι του Ήλιου, το άγαλμα του Δία της Καμείρου, ο κούρος της Καμείρου και το ψηφιδωτό με τον Βελλερεφόντη και τη Χίμαιρα.
Εθνική Πινακοθήκη

Στην Εθνική Πινακοθήκη μπορείς να δεις έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων (Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Κώστας Τσόκλης, Γιώργος Ιακωβίδης, Αλέκος Φασιανός), αλλά και Ευρωπαίων, όπως ο Ρέμπραντ και ο Πικάσο.
Από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι την επανάσταση του 1821, η ιστορία της Ελλάδας αποτυπώνεται σε πορτρέτα, νεκρές φύσεις και τοπία, θαλασσογραφίες με ιστορικά και μυθολογικά μοτίβα, καθώς και προσωπικά θέματα των καλλιτεχνών.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενεί περισσότερα από 25.000 εκθέματα με μοναδικές συλλογές με αγιογραφίες, γλυπτά, τοιχογραφίες, κεραμικά, υφάσματα, χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας, από τον 3ο αιώνα μΧ μέχρι τη σύγχρονη εποχή. 
Τα εκθέματα προέρχονται από τον ελλαδικό και από τον βαλκανικό χώρο.
👀 Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους με βοτανικά εκθέματα (φυτά και φυτικά απολιθώματα), ζωολογικά εκθέματα (έντομα, θηλαστικά, πουλιά, ερπετά και αμφίβια, μαλάκια), γεωλογικά και παλαιοντολογικά εκθέματα (ορυκτά, πετρώματα, απολιθώματα).


Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας φιλοξενεί ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι, με εκπληκτικέ τοιχογραφίες, όπως η τοιχογραφία της Άνοιξης με τα ερωτευμένα χελιδόνια, η τοιχογραφία των Πιθήκων κ.ά.


Μουσείο Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το αυτό ιδρύθηκε για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους του νησιού, το οποίο αποτελεί ένα διατηρητέο μνημείο που ξυπνά τον παγκόσμιο θαυμασμό εξαιτίας της μοναδικής σπανιότητας του.