Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φυλετικού Ρατσισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.
Καθιερώθηκε το 1966 σε ανάμνηση ενός τραγικού γεγονότος, που συγκλόνισε τον κόσμο.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής άνοιξε πυρ σε μια διαδήλωση φοιτητών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, στην πόλη Σιάρπβιλ.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής άνοιξε πυρ σε μια διαδήλωση φοιτητών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, στην πόλη Σιάρπβιλ.
Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.
![]() |
Νότια Αφρική, 21 Μαρτίου1960 |
Το Απαρχάιντ, που στην τοπική διάλεκτο της Νότιας Αφρικής σημαίνει «διαχωρισμός», ήταν ένας ρατσιστικός νόμος που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα της ζωής, στην παιδεία, στην υγεία, στις δημόσιες υπηρεσίες.
Όσοι διαφώνησαν και αντιστάθηκαν έχασαν τη ζωή τους ή κλείστηκαν στη φυλακή για δεκαετίες.
Οι μαύροι δεν επιτρεπόταν, στη δική τους χώρα, να ζουν μαζί με τους λευκούς και να έχουν ίσα δικαιώματα μ' αυτούς.
Ο ηγέτης των μαύρων, Νέλσον Μαντέλα φυλακίστηκε για 27 χρόνια και απελευθερώθηκε το 1990, όταν πλέον το Απαρχάιντ άρχισε να υποχωρεί.
![]() |
Νέλσον Μαντέλα |
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του φυλετικού ρατσισμού.
Έξι εκατομμύρια Εβραίοι, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν συστηματικά, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, από το ναζιστικό γερμανικό καθεστώς του Χίτλερ, τις δεκαετίες του 1930 και 1940. Η Αφροαμερικανίδα μοδίστρα, Ρόζα Παρκς, το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 1955, γυρίζοντας από τη δουλειά στο σπίτι, μπήκε, όπως πάντα, στο λεωφορείο και κάθισε κανονικά στην πρώτη σειρά των θέσεων που προορίζονταν για τους μαύρους.
Σύμφωνα με τον νόμο οι μαύροι επιτρεπόταν να κάθονται στις πίσω θέσεις του λεωφορείου.
Όταν το λεωφορείο γέμισε και έμειναν όρθιοι κάποιοι λευκοί, ο οδηγός απαίτησε να σηκωθούν οι μαύροι επιβάτες που καθόταν στην πρώτη σειρά.
Κι ενώ, οι μαύροι συνεπιβάτες της συμμορφώθηκαν στη διαταγή του οδηγού, η Παρκς αρνήθηκε και παρέμεινε στη θέση της, με αποτέλεσμα να έρθει η αστυνομία και να την συλλάβει.
Αυτή η πράξη της όμως έδωσε δύναμη στους μαύρους Αμερικανούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ίσα δικαιώματα.
![]() |
Ρόζα Παρκς |
Δυστυχώς ακόμη και στη χώρα μας, υπάρχουν άνθρωποι που, στις μέρες μας, νομίζουν ότι είναι ανώτεροι και φέρονται υποτιμητικά και με άσχημο τρόπο σε ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές, έχουν άλλες συνήθειες ή είναι από άλλες χώρες.
Ο σπουδαίος Έλληνας ολυμπιονίκης αθλητής του άλματος επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής, με πατέρα από την Ελλάδα και μητέρα από την Ουγκάντα της Αφρικής, διηγείται τις δύσκολες στιγμές που πέρασε ως παιδί, αλλά και αργότερα ως αθλητής, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του.
Το 1982 το βρετανικό συγκρότημα Special Α.Κ.Α είχε κυκλοφορήσει το τραγούδι Free Nelson Mandela (Ελευθερώστε τον Νέλσον Μαντέλα), ζητώντας την απελευθέρωση του ηγέτη των μαύρων της Νότιας Αμερικής.
Το 1993 τού απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης και το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.Διάβασε για τον ρατσισμό.