Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο του ροδιού


Στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ζωντανεύουν στη χώρα μας πολλά έθιμα και παραδόσεις που έχουν σχέση με την τύχη, όπως είναι το σπάσιμο του ροδιού.
Το ρόδι  από την αρχαιότητα και τον μύθο της Περσεφόνης και του Πλούτωνα που την απήγαγε και της πρόσφερε ένα ρόδι, συνδέθηκε με την καλή αρχή, την αναγέννηση της φύσης και συμβολίζει την καλοτυχία, την αφθονία, την υγεία, τη μακροζωία και τη γονιμότητα. 


Το πανάρχαιο αυτό έθιμο που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, όλη η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, φορώντας τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.
Έχουν μαζί τους ένα ρόδι που το φύλαγαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτέμβρη, δηλαδή τη μέρα του Σταυρού.


Όταν γυρίζουν στο σπίτι, ο νοικοκύρης του σπιτιού πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι στην κλειστή εξώπορτα και να του ανοίξουν. 
Δεν πρέπει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του. 
Έτσι είναι ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι για να κάνει το ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι.
Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί πόδι, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα για να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και λέει: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά.»


Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες που πετάγονται, τόσο ευτυχισμένες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
Επίσης συνηθίζεται να λέγεται κατά το σπάσιμο του ροδιού:
«Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας».


Το ρόδι είναι κόκκινο, νόστιμο και θρεπτικό, με πλούσια γεύση και σημαντικές ιδιότητες που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία:
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, τονώνει το ανοσοποιητικό, προστατεύει από ιώσεις και θωρακίζει την υγεία. 
Έχει αντιγηραντικές, θεραπευτικές ιδιότητες και αντιαλεργική δράση σε παθήσεις του στομαχιού, των εντέρων, των νεφρών και του ήπαρ
Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις έχει αντικαρκινική δράση και μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από διαβήτη. 
Ακόμη βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς ενισχύει και τον μεταβολισμό.
Ας δούμε πώς μπορούμε να καθαρίσουμε εύκολα ένα ρόδι.