Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο κέντρο της Αθήνας, είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία σε όλον τον κόσμο. 
Με μια επίσκεψη, μπορεί να ζήσει κάποιος την ιστορία της Ελλάδας από τη Νεολιθική, Κυκλαδική, Μυκηναϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική εποχή έως τη Ρωμαϊκή.
Σήμερα θα κάνουμε μια επίσκεψη για να απολαύσουμε μερικά από τα 11.000 εκθέματα.

Ποσειδώνας του Αρτεμισίου

Αυτό το μπρούτζινο άγαλμα είναι ένα από τα αριστουργήματα της γλυπτικής τέχνης της κλασικής περιόδου και έχει ύψος 2.09 μέτρα. Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για το αν είναι άγαλμα του Δία με κεραυνό ή του Ποσειδώνα που κρατά την τρίαινα. Το αντικείμενο που κρατούσε δεν βρέθηκε.
Βρέθηκε στη θάλασσα έξω από το Αρτεμίσιο της Εύβοιας, στο σημείο που είχε ναυαγήσει ένα πλοίο τον 2ο αιώνα π.Χ.

Έφηβος των Αντικυθήρων

Ο έφηβος των Αντικυθήρων είναι ένα χάλκινο άγαλμα που κατασκευάστηκε γύρω στο 340 π.Χ. 
Έχει ύψος 1,94 μέτρα και θεωρείται ότι παριστάνει τον Πάρη με το μήλο της Έριδος ή τον Περσέα που κρατάει την κεφαλή της Μέδουσας ή ακόμη κάποιον αθλητή που κρατάει σφαίρα.
Οφείλει την ονομασία του στον τυχαίο εντοπισμό του, στις αρχές του 20ου αιώνα, στη θάλασσα, κοντά στο νησί των Αντικυθήρων.

Αφροδίτη και Πάνας

Το άγαλμα αυτό, ύψους 1,55 μ. που βρέθηκε το 1904 στη Δήλο, αναπαριστά μια παιχνιδιάρικη σκηνή με 
τον θεό Πάνα που πλησιάζει τη θεά Αφροδίτη, ενώ ο Έρωτας με τη μορφή μικρού παιδιού, τον απομακρύνει. 

Προσωπείο του Αγαμέμνονα
Το χρυσό, αυτό, νεκρικό προσωπείο βρέθηκε στις Μυκήνες το 1876 από τον αρχαιολόγο Ερίκο Σλήμαν. Ήταν πάνω στο πρόσωπο ενός σώματος που βρίσκονταν σε έναν ταφικό θάλαμο στις Μυκήνες. Ο Σλήμαν πίστευε ότι ανακάλυψε τη σορό του θρυλικού αρχαίου βασιλιά Αγαμέμνονα, αλλά οι αρχαιολογικές μελέτες απέδειξαν αργότερα ότι το προσωπείο ήταν τρεις αιώνες παλαιότερο από την εποχή που υποτίθεται ότι έζησε ο Αγαμέμνονας. Το όνομα, ωστόσο παρέμεινε.

Παιδί του Μαραθώνα

Το Παιδί του Μαραθώνα είναι χάλκινο γλυπτό, ύψους 1,30 μ.  που βρέθηκε στον κόλπο του Μαραθώνα 
το 1925. Θεωρείται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 340-330 π.Χ. και πιθανόν δημιουργήθηκε από καλλιτέχνη της σχολής του Πραξιτέλη ή τον γλύπτη Λύσιππο.

Μικρό αγόρι με σκύλο

Το μαρμάρινο αυτό αγαλματίδιο βρέθηκε στη Mικρά Aσία και μεταφέρθηκε στην Aθήνα από πρόσφυγες το 1922 γι' αυτό και λέγεται «Προσφυγάκι». Φοράει κάπα βοσκού δεμένη στον λαιμό και κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά του ένα μικρό σκύλο. Έχει ύψος 63 εκ.

Δήμητρα και Περσεφόνη

Αυτό το όμορφο και καλοδιατηρημένο ανάγλυφο από την Ελευσίνα που φιλοτεχνήθηκε την περίοδο 440-430 π.Χ. περίπου, απεικονίζει τη θεά Δήμητρα να παραδίδει στάχυα στον Τριπτόλεμο, τον νεαρό βασιλιά της Ελευσίνας. Δεξιά, η κόρη της Περσεφόνη δίνει κι αυτή την ευλογία της. 

Κεφαλή της Υγείας

Αυτή η πασίγνωστη κεφαλή γυναικείου αγάλματος, χρονολογείται γύρω στο 350-340 π.Χ. Ανακαλύφθηκε, γύρω στο 1900, στον ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα της Αρκαδίας. Κατασκευάστηκε από τον αρχαίο Έλληνα γλύπτη Σκόπα.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, γνωστός και ως υπολογιστής των Αντικυθήρων είναι ένα αρχαίο μηχανικό εργαλείο το οποίο λειτουργούσε ως όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Αποτελείται από 82 θραύσματα και γι' αυτό έχει αποφασισθεί πως δεν πρέπει να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας, λόγω της ευαίσθητης κατάστασής του.

Κούρος της Αναβύσσου

Αυτό το άγαλμα κούρου από παριανό μάρμαρο είναι ένα από τα επιβλητικότερα αγάλματα αυτής της κατηγορίας. Bρέθηκε στην Aνάβυσσο Aττικής. Ήταν στημένο πάνω στον τάφο του Kροίσου, ο οποίος έπεσε στη μάχη, όπως αναφέρει η επιγραφή, που είναι χαραγμένη στην πρόσθια πλευρά του βάθρου του αγάλματος. Έχει ύψος 1,94μ.


Λήκυθος της Mυρρίνης

Αυτή η μαρμάρινη, επιτύμβια λήκυθος, ύψους 1,36μ. βρέθηκε στην Aθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, όπου υπήρχε ένα αρχαίο νεκροταφείο. Είναι διακοσμημένη με ένα ανάγλυφο που αναπαριστά τον Ερμή Ψυχοπομπό να οδηγεί στον Άδη τη νεαρή Mυρρίνη. Aριστερά διακρίνονται οι συγγενείς της νεκρής 

Στήλη της Ηγησούς
.
Αυτή η επιτύμβια στήλη από πεντελικό μάρμαρο, βρέθηκε το 1870 στο αρχαίο νεκροταφείο του Kεραμεικού. H νεκρή ήταν η Hγησώ, κόρη του Προξένου. H επιβλητική της εμφάνιση και η μεγαλοπρέπεια του τάφου, από όπου προέρχεται η στήλη, φανερώνουν την αριστοκρατική καταγωγή της κοπέλας. Ο δημιουργός αυτού του εκπληκτικού έργου, ύψους 1,56 μ., είναι πιθανόν ο γλύπτης Καλλίμαχος.

Ο Αναβάτης του Αρτεμισίου

Το μπρούτζινο αυτό άγαλμα του 2ου αι. π.Χ. ανακαλύφθηκε, σε κομμάτια,  μαζί με το άγαλμα του Ποσειδώνα, έξω από το ακρωτήρι του Αρτεμισίου, στην Εύβοια. Ο μικρός, μαύρος αναβάτης του αλόγου κρατούσε στο αριστερό χέρι τα ηνία και στο δεξί το μαστίγιο. Το ύψος του αγάλματος είναι 2,10μ.

Αθηνά της Βαρβακείου

Αυτό το άγαλμα της θεάς Aθηνάς από πεντελικό μάρμαρο βρέθηκε το 1880 στην Aθήνα, κοντά στο Bαρβάκειο Λύκειο. Είναι το πιστότερο και πληρέστερα σωζόμενο αντίγραφο του λατρευτικού αγάλματος της Aθηνάς Παρθένου του Φειδία, που τοποθετήθηκε μέσα στον Παρθενώνα το 438 π.X. Στο πρωτότυπο έργο, 12 φορές μεγαλύτερο από το αγαλμάτιο του Bαρβακείου, τα γυμνά μέλη του σώματος της θεάς ήταν κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο και το υπόλοιπο ήταν επενδεδυμένο με φύλλα χρυσού. Έχει ύψος 1,05μ.

Αμφορέας του Ηρακλή

Αυτός ο αττικός, μελανόμορφος, ταφικός αμφορέας βρέθηκε στην Αθήνα. Δημιουργήθηκε από τον ζωγράφο Νέσσο, γύρω στο 620-610 π.Χ.

Μυκηναία

Αυτή η εξαιρετική τοιχογραφία βρέθηκε ραγισμένη αλλά πλήρης στην «οικία του αρχιερέα», στην ακρόπολη των Μυκηνών.

Ο ψαράς

Το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης. Διάφοροι οικισμοί υπήρχαν εδώ κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού μέχρι που το Ακρωτήρι της Σαντορίνης έγινε, γύρω στο 1500 π.Χ., ένα από τα κύρια αστικά κέντρα του Αιγαίου.
Μία από τις πιο καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, από το Ακρωτήρι, απεικονίζει έναν γυμνό ψαρά να κρατά δύο αρμαθιές ψάρια. Έχει ύψος 1,47 μ.

Οι πυγμάχοι

Οι Πυγμάχοι είναι μία ακόμη εκπληκτική τοιχογραφία η οποία στόλιζε ένα δωμάτιο στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας.
Έχει ύψος 2,75 μέτρα, πλάτος 0,94 μέτρα και απεικονίζει δύο μικρά παιδιά που πυγμαχούν. Το δεξιό παιδί φαίνεται να είναι μικρότερο, ενώ το αριστερό παιδί είναι στολισμένο με περιδέραιο, περιβραχιόνιo με πολύτιμες πέτρες,
περικνήμιο και φοράει χρυσό σκουλαρίκι. Στο δεξί τους χέρι φορ
ούν γάντια πυγμαχίας και έχουν ξυρισμένο κεφάλι στα πλάγια.

Άνοιξη

Αυτή η μοναδική τοιχογραφία του Ακρωτηρίου Θήρας βρέθηκε ολόκληρη στη θέση της να κοσμεί τρεις τοίχους του ίδιου δωματίου. Εικονίζεται ένα βραχώδες τοπίο της Θήρας πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου με λουλούδια και χελιδόνια.

Ένθρονη, έφιππη Αστάρτη

Η Κυπριακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αριθμεί περίπου 850 έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις χρονικές περιόδους της Κυπριακής ιστορίας και τέχνης από το 2500 π.Χ. έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Το ειδώλιο αυτό απικονίζει τη θεά Αστάρτη πάνω σε άλογο. 


Φαραώ

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν και πολλά αρχαία έργα τέχνης του Αιγυπτιακού πολιτισμού. Πολλά από αυτά προέρχονται από την Αίγυπτο, ενώ άλλα βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Αυτό το ανώτερο τμήμα αγάλματος Φαραώ από αλάβαστρο χρονολογείται γύρω στο 2575-2155 π.Χ.


Κατέβασε τις τέσσερις σελίδες με τις δραστηριότητες, εκτύπωσέ τες μπρος-πίσω, δίπλωσέ τα δύο φύλλα στη μέση και συμπλήρωσέ τα. Κατέβασε επίσης και τις σελίδες του παραρτήματος με τα εκθέματα για να φτιάξεις κάρτες παιχνιδιού ή για να τις αξιοποιήσεις όπως θέλεις εσύ.



Αν θες περισσότερες πληροφορίες για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τα εκθέματά του, μπες στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ας κάνουμε μια βόλτα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από τη στιγμή που εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, το μουσείο σταμάτησε να λειτουργεί και οι αρχαιότητες μπήκαν σε κιβώτια και κρύφτηκαν στα υπόγεια του μουσείου για την προστασία τους.