Εδώ θα βρεις τις βασικότερες Παγκόσμιες, Ευρωπαϊκές και Ελληνικές ημέρες, επετείους και γιορτές, ανά μήνα, και τις σχετικές αναρτήσεις της Χρωματιστής Τάξης.
Οι Κυκλάδες είναι τα νησιά του Αιγαίου, που σχηματίζουν κύκλο γύρω από το ιερό νησί Δήλο. Εκεί αναπτύχθηκε πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια ο Κυκλαδικός πολιτισμός.
Στη ζωή μας υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μας, μας βοηθάνε, νοιάζονται για μας και ξέρουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε επάνω τους, στις δύσκολες στιγμές.
Η Ώρα της Γης είναι μία ετήσια δράση, κατά την οποία άνθρωποι, επιχειρήσεις, υπηρεσίες και κυβερνήσεις καλούνται να σβήσουν τα φώτα και ν' απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές για μία ώρα, με σκοπό να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την κλιματική αλλαγή και να δείξουν τη στήριξή τους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Αθήνα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και ταυτόχρονα η καρδιά της. Σε κάθε περιοχή της, σε κάθε δρόμο, σε κάθε κτίριο, σε κάθε πλατεία χτυπά δυνατά ο παλμός των Ελλήνων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου με διάφορες θεατρικές εκδηλώσεις που γίνονται σε όλον τον κόσμο. Κάθε χρόνο ένας άνθρωπος του θεάτρου αναλαμβάνει να γράψει το μήνυμα για τον εορτασμό, το οποίο διαβάζεται στα θέατρα πριν από τις θεατρικές παραστάσεις της 27ης Μαρτίου.
Ο Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Ιάκωβος Καμπανέλλης υπογράφει το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2001.
Οι αιώνες πέρασαν και οι άνθρωποι άρχισαν να αφήνουν τις σπηλιές, να φτιάχνουν καλύβες και σπίτια, να καλλιεργούν τη γη και να έχουν πολλές ακόμη ασχολίες.
«Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των επαναστατημένων Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.»Βικιπαίδεια, λήμμα σε 64 γλώσσες
Η Ελληνική Επανάσταση και ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία, την ισότητα και την ανεξαρτησία ήταν και είναι, ακόμη και σήμερα, πηγή έμπνευσης για δεκάδες καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους.
Τον Δεκέμβρη του 1803, πολλοί Σουλιώτες, μετά την προδοσία του Πήλιου Γούση, κυνηγημένοι από τους άντρες του Αλή-πασά, κατέβηκαν στη θέση Κούγκι, όπου ο ηρωικός καλόγερος Σαμουήλ και τετρακόσιοι περίπου άντρες αμύνονταν εναντίον των Τούρκων.
Τις μέρες του Μάρτη, οι Έλληνες θυμούνται και τιμούν όλους τους ήρωες και τις ηρωίδες, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας και σήκωσαν τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ελάτε, παιδιά, να φτιάξουμε ακόμη οχτώ σημαιάκια με τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Σειρά έχουν ο Παπαφλέσσας, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Νικηταράς, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
Ο ξεσηκωμός των σκλαβωμένων Ελλήνων κατά των Οθωμανών Τούρκων για ελευθερία και ανεξαρτησία, το 1821, ήταν το πιο σπουδαίο γεγονός στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας αλλά και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα στην Ευρώπη.
Την εποχή που οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους, γενικά επιτρέπονταν και λειτουργούσαν ελληνικά σχολεία, που είχαν ιδρυθεί από Έλληνες ιδιώτες ή από την Εκκλησία.
Η Επανάσταση του 1821, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, δεν είχε γεννήσει μονάχα ήρωες, αλλά και ηρωίδες· γνωστές κι άγνωστες γυναικείες μορφές της ελληνικής επανάστασης, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την πατρίδα μας.