Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να διώξεις τον κακό σου εαυτό και να κρατήσεις τον καλό σου εαυτό.
Αξίζει όμως τον κόπο, γιατί όλοι οι άνθρωποι, σε όλα τα μέρη της γης, θέλουν να ζήσουν σε ένα δίκαιο και όμορφο κόσμο.
Αυτό που δε θέλεις να σου κάνουν, μην τον κάνεις εσύ στους άλλους.
Κι όμως, πολλές φορές, αδικαιολόγητα και σχεδόν καθημερινά, μερικά παιδιά κοροϊδεύουν, φοβίζουν, πληγώνουν, προκαλούν πόνο, φέρονται με σκληρό τρόπο σε άλλα παιδιά.
Αυτό λέγεται σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς μπούλινγκ.
Ας δούμε πρώτα το βίντεο που έκαναν τα παιδιά της Πέμπτης Τάξης του 56ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, για να μάθουμε τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός και να μην τον μπερδεύουμε με τα μαλώματα, τους καυγάδες, τα χτυπήματα, τις εντάσεις που υπάρχουν στο σχολείο.
Τι είναι το Μπούλινγκ;
Μπούλινγκ είναι η επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν κάποια παιδιά εναντίον άλλων παιδιών που δεν τους έχουν βλάψει.
Μπορεί να τους κοροϊδεύουν, να τους χτυπούν, να τους απειλούν, να διαδίδουν άσχημες φήμες γι΄ αυτούς, να κάνουν προσβλητικά σχόλια, να καταστρέφουν τα πράγματα τους, να στέλνουν απειλητικά μηνύματα στο κινητό ή στον υπολογιστή κ.α.
Θέλουν να τους προκαλέσουν πόνο σωματικό ή ψυχολογικό.
Το κάνουν συνέχεια και συστηματικά.
Τα παιδιά που το ζουν αυτό είναι δυστυχισμένα, δε θέλουν να πάνε στο σχολείο. Φοβούνται, ντρέπονται, βρίσκονται σε απόγνωση, νιώθουν αδύναμα, αβοήθητα και μόνα.
Το κρύβουν και δεν το λένε στους γονείς τους ή στους δασκάλους τους.
Ξεκινούν την ημέρα τους και ξέρουν τι θα τους συμβεί.
Μερικές φορές τα παιδιά που κάνουν μπούλινγκ, νομίζουν ότι είναι διασκεδαστικό και δεν καταλαβαίνουν πόσο πολύ πληγώνουν τους άλλους.
Αν δούμε κάποιο παιδί να δέχεται σχολικό εκφοβισμό, πηγαίνουμε να το βοηθήσουμε και αμέσως ενημερώνουμε κάποιον μεγάλο.
Αν συμβαίνει σε μας, δε διστάζουμε και δε ντρεπόμαστε να το πούμε στους φίλους μας, στους δασκάλους και στους γονείς μας.
Είναι η ιστορία του Όλιβερ Μπάτον που πολλά παιδιά στο σχολείο τον κορόιδευαν γιατί δεν έκανε ότι έκαναν τα άλλα αγόρια και ήταν διαφορετικός.
Ας ακούσουμε το τραγούδι Η βροχή που πληγώνει από τα παιδιά της Έκτης Τάξης του 56ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.