Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Τι είναι ο πόλεμος


O πόλεμος σού στερεί τα πάντα· γονείς, αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, σπίτι, παιχνίδι, σχολείο.
Και το μόνο που σου μένει είναι να ελπίζεις· να ελπίζεις ότι θα έρθει κάποτε η μέρα που θα τελειώσει ο πόλεμος.
Και τότε θα μετρήσεις τις πληγές σου.
Το χρήμα, τα μεγάλα συμφέροντα σκοτώνουν τους λαούς.
Οι άνθρωποι πονάνε, φοβούνται, τρέχουν να κρυφτούν από τις βόμβες, ξεριζώνονται από τα μέρη τους, χάνουν τους δικούς τους.
Στο σιωπηλό βλέμμα τους διαβάζεις το γιατί, ένα γιατί χωρίς απάντηση.


Αυτή τη στιγμή σε δεκάδες χώρες πάνω στον πλανήτη γίνονται πόλεμοι, μάχες, συγκρούσεις με πολλά θύματα και τεράστιες καταστροφές.
Κάποιοι από αυτούς τους πολέμους έχουν διάρκεια αρκετών δεκαετιών.
Δες στον παρακάτω χάρτη πόσο πολλές είναι οι χώρες πάνω στη γη που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα στον χάρτη, τόσο πιο δυνατές είναι οι συγκρούσεις.


Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, εκατοντάδες πόλεμοι έβαψαν τη γη με αίμα και στέρησαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Διάβασε στην παρακάτω ανάρτηση για μερικούς από τους σημαντικότερους πολέμους που πλήγωσαν τον πλανήτη.


Και μπορεί όλοι αυτοί οι πόλεμοι να μας φαίνονται σήμερα ως απλά ιστορικά γεγονότα που διδάσκονται στα σχολεία και για τα οποία πολλές φορές καμαρώνουν τα κράτη και τα δικαιολογούν, στην πραγματικότητα όμως προκάλεσαν εκατομμύρια νεκρούς, ολοκληρωτικές καταστροφές και απίστευτη δυστυχία στον κόσμο μας.


Υπάρχουν πολλών ειδών πόλεμοι: 
οι επιθετικοί που γίνονται για την κατάκτηση νέων εδαφών ή τον έλεγχο άλλης χώρας, 
οι επαναστάσεις και οι εξεγέρσεις που γίνονται για να αποκτήσει ένας λαός την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, 
οι εμφύλιοι πόλεμοι όπου άνθρωποι της ίδιας χώρας ή του ίδιου έθνους μάχονται μεταξύ τους.


Και γιατί γίνονται οι πόλεμοι;
Ας δούμε μερικούς από τους λόγους που γίνονται οι επιθετικοί πόλεμοι.
1. «Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται.» Όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την απόκτηση των χρημάτων, έλεγε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Πλάτωνας.
Πολλές χώρες κάνουν πολέμους για να αποκτήσουν τον πλούτο άλλων χωρών όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό, διαμάντια.
Επίσης οι πλούσιες χώρες και οι βιομηχανίες όπλων έχουν μεγάλα κέρδη από την πώληση τους σε άλλες μικρές χώρες και έτσι υποκινούν και υποβοηθούν τις ένοπλες συγκρούσεις.


2. Οι προσωπικές φιλοδοξίες, τα πολιτικά συμφέροντα και οι επεκτατικές τάσεις πολλών ηγετών κρατών, ξεκινούν πολέμους ή ένοπλες συγκρούσεις.
Καλλιεργούν τον εθνικισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, τον ρατσισμό και πείθουν ακόμη και τον ίδιο τον λαό ότι αυτοί είναι καλύτεροι και ανώτεροι από τους άλλους λαούς. 


3. Ο θρησκευτικός φανατισμός επίσης, έχει προκαλέσει αρκετούς πολέμους πάνω στη γη. Πολλές ένοπλες συγκρούσεις έγιναν για να επιβληθεί με τη βία κάποια θρησκεία.


Ποιες είναι οι συνέπειες των πολέμων;
Αυτή είναι μια ερώτηση με εύκολη απάντηση γιατί τις συνέπειες των πολέμων, τις ζουν, αιώνες τώρα, οι λαοί.
1. Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής είναι η σημαντικότερη συνέπεια των πολέμων. Εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται εντελώς άδικα και ακόμη περισσότεροι τραυματίζονται· ανάμεσά τους υπάρχουν χιλιάδες παιδιά.


2. Άνθρωποι αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες, σε άλλες χώρες όπου μπορεί να τους φερθούν ρατσιστικά.


3. Η καταστροφή σπιτιών, περιουσιακών στοιχείων, δημοσίων κτιρίων, υποδομών είναι ακόμη μια συνέπεια των πολέμων.


4. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια πυροβολισμών, βομβαρδισμών, εκρήξεων,  καταστρέφονται ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία με έργα τέχνης και συντελείται απίστευτη πολιτιστική καταστροφή.


5. Σε έναν πόλεμο δεν υπάρχουν επιπτώσεις μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για το περιβάλλον· τα ζώα, τα πουλιά, τη θάλασσα κι όλη τη φύση. 
Οι βομβαρδισμοί επηρεάζουν την πανίδα και τη χλωρίδα και προκαλούν οικολογική καταστροφή.


4. Πάντα μετά από έναν πόλεμο έρχεται απίστευτη φτώχεια, αφού ο πόλεμος έχει καταστρέψει τα πάντα.


5. Ο πόλεμος αφήνει όμως και πολλές τραυματικές εμπειρίες, που σημαδεύουν για πάντα τις ζωές των απλών ανθρώπων αλλά και των στρατιωτών. Αυτοί δε θα μπορέσουν ποτέ να ξεχάσουν τη φρίκη και την καταστροφή.
Και φυσικά τα παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες, θα ζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους με τρομακτικές αναμνήσεις. 


6. Μετά από κάθε εμφύλιο πόλεμο έρχεται ο διχασμός.
Άνθρωποι που κάποτε ζούσαν αγαπημένοι, στην ίδια γειτονιά, τώρα μισούνται γιατί νιώθουν ότι τους χωρίζει το αίμα που χύθηκε στον εμφύλιο και αντιμετωπίζουν ο ένας, τον άλλον με καχυποψία.


Οι πόλεμοι γίνονται και οι λαοί φοβούνται για τη ζωή τους, την ελευθερία τους, την οικογένειά τους.
Πείθονται ότι κινδυνεύουν από τους γειτονικούς λαούς και νομίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότεροι εξοπλισμοί για να προστατευτούν.
Τα κράτη επενδύουν εκατομμύρια στην αγορά όπλων, πολεμικών πλοίων, πολεμικών αεροπλάνων αντί να αγοράζουν πυροσβεστικά αεροπλάνα, εκχιονιστικά μηχανήματα, να χτίζουν σχολεία και νοσοκομεία, να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα που θα βοηθούν τη ζωή των ανθρώπων.


Υπολογίζεται ότι σήμερα η ανθρωπότητα ξοδεύει για τους εξοπλισμούς περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Πώς θα ήταν ο κόσμος μας, άραγε, αν όλα αυτά τα χρήματα ξοδεύονταν για να γίνει πιο όμορφη η ζωή μας;
Πάντα όμως υπάρχει ελπίδα· ελπίδα για μια νέα ζωή, για μια ζωή μέσα από τα συντρίμμια και τις πληγές του πολέμου.


Διάβασε, αν θες, ακόμη περισσότερα.