Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Οι πόλεμοι που συγκλόνισαν τον πλανήτη


Ο πόλεμος είναι ένα δημιούργημα του ανθρώπου για να επιβληθεί με τη βία, η μία κοινωνία στην άλλη.
Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, εκατοντάδες πόλεμοι έβαψαν τη γη με αίμα και στέρησαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ας δούμε μερικούς πολέμους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι Περσικοί πόλεμοι (499 π.Χ - 449 π.Χ.)
έγιναν από τους Πέρσες για να κατακτήσουν την Αρχαία Ελλάδα. 
Έγιναν μάχες στον Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα, στις Πλαταιές, στο Αρτεμίσιο, στη Μυκάλη.
Οι αρχαίοι Έλληνες όμως κατάφεραν να τους αποκρούσουν.
Ο Θεμιστοκλής, ο Λεωνίδας, ο Μιλτιάδης, ο Παυσανίας, ο Κίμωνας, ο Περικλής ήταν μερικοί από τους Έλληνες που διακρίθηκαν σ' αυτούς τους πολέμους.


Ο Πελοποννησιακός πόλεμος 
(431 π.Χ. - 404 π.Χ.) προκλήθηκε από τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο μεγάλες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας, τη Σπάρτη και την Αθήνα και κατέληξε στην ολοκληρωτική ήττα της Αθήνας και των συμμάχων της.
Ο ιστορικός Θουκυδίδης στο έργο του «Ιστορίαι» μάς εξηγεί τα αίτια, τις αφορμές και τα γεγονότα αυτού του πολέμου. Τα γεγονότα μετά το 411 π.Χ. τα περιγράφει ο Ξενοφώντας.


Οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου (335 π.Χ. - 323 π.Χ.) έγιναν από τον βασιλιά της Μακεδονίας, Μέγα Αλέξανδρο εναντίον της Περσίας και άλλων γειτονικών περιοχών, όπως η Αίγυπτος και η Ινδία. 


Πέτυχε την πλήρη κατάκτηση της Περσίας και της Αιγύπτου και τη δημιουργία μιας προσωρινής αυτοκρατορίας σε αυτές τις περιοχές μαζί με την Ελλάδα.


Οι Ρωμαϊκές κατακτήσεις (20 π.Χ. - 1453 μ.Χ.) είναι μια σειρά από πολέμους που διεξήγαγαν οι Ρωμαίοι εναντίον των λαών της Μεσογείου και άλλων περιοχών.


Το
 αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας τεράστιας Ρωμαϊκής και αργότερα Βυζαντινής αυτοκρατορίας.


Η Εξάπλωση των Αράβων (622 μ.Χ. - 732 μ.Χ.) πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Μεσαίωνα με εκστρατείες και κατακτήσεις στη νότια Μεσόγειο, στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Περσία και σε κάποιες γειτονικές περιοχές.


Παράλληλα εξαπλώθηκε και η θρησκεία των Αράβων, ο Ισλαμισμός.


Οι Σταυροφορίες (1095-1410) 
ήταν εκστρατείες χριστιανικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, με την έγκριση της Δυτικής Εκκλησίας, εναντίον ισλαμικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής με σκοπό την κατάκτηση των Αγίων τόπων. 
Αρχικά έγιναν εννιά Σταυροφορίες και ακολούθησαν αργότερα και άλλες. Απέτυχαν ουσιαστικά στον σκοπό τους.


Οι κατακτήσεις των Μογγόλων (1206-1405) έγιναν με μια σειρά εκστρατειών από Μογγολικές και Τουρκικές φυλές που ξεκίνησαν από τη Μογγολία και κατέκτησαν γειτονικές περιοχές όπως η Βόρεια Κίνα, η Περσία, η Μικρά Ασία, μέρη της σημερινής Σιβηρίας και της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, ακόμη και της κεντρικής Ευρώπης.


Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζένγκις Χαν, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης ένωσε τις μογγολικές φυλές και ίδρυσε την Αυτοκρατορία των Μογγόλων, μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία.


Ο Αποικισμός (15oς-19ος αιώνας) των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στον Νέο Κόσμο αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου έγινε με μια σειρά από πολέμους γεμάτους αίμα.


Οι ντόπιοι πληθυσμοί της Αμερικής, της Αφρικής, της Ωκεανίας σφαγιάσθηκαν ή παραγκωνίστηκαν για να εγκατασταθούν οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι αποικιοκράτες. 


Οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι 
(1804-1815) ήταν η προσπάθεια της Γαλλίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη να κατακτήσει την Ευρώπη.
Ξεκίνησε από τη Γαλλική επανάσταση στη Γαλλία και έπειτα έγινε ουσιαστικά δικτάτορας.
Τελικά απέτυχε το σκοπό του και οι χώρες της Ευρώπης επανήλθαν στα σύνορά τους.


Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος (1914-1918) ήταν η εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων συνασπισμένες στις δυνάμεις της Αντάντ (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) και τις κεντρικές δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία).


Ήταν η πιο σφοδρή πολεμική σύρραξη μέχρι τότε, προκαλώντας 20 εκατομμύρια νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.


Ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος (1939-1945) ήταν η δεύτερη εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ των Συμμάχων (πολλά ευρωπαϊκά κράτη, Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) και τις Δυνάμεις του Άξονα  (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία). 


Ο Γερμανός δικτάτορας Αδόλφος Χίτλερ έμεινε στη μνήμη του κόσμου ως ο μεγαλύτερος δολοφόνος όλων των εποχών.
Ο πόλεμος αυτός ήταν η πιο σφοδρή πολεμική σύρραξη στην ανθρώπινη ιστορία προκαλώντας πάνω από 70 εκατομμύρια νεκρούς.


Ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) 
ήταν θεωρητικά μια πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας, σε Βόρεια και Νότια. 
Σ΄αυτόν τον πόλεμο συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα, αλλά και άλλες χώρες.
Η Ελλάδα συμμετείχε στον πόλεμο, ως μέλος του ΟΗΕ, μετρώντας 186 νεκρούς και 566 τραυματίες.
Ο πόλεμος αυτός τερματίστηκε ουσιαστικά χωρίς κανέναν νικητή.


Ο πόλεμος του Βιετνάμ (1955-1975) 
ήταν θεωρητικά η μάχη μεταξύ του Βορείου και του Νότιου Βιετνάμ στην Ασία. 
Στην πραγματικότητα όμως ήταν ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. 
Από το 1959 έως το 1974 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες είχαν εμπλακεί στον πόλεμο. Ακόμη και σήμερα ο πόλεμος του Βιετνάμ συγκαταλέγεται στις πολλές μαύρες σελίδες της αμερικάνικης ιστορίας.


Ο Πόλεμος του Ιράκ (2003-2011) 
ήταν η εισβολή και η στρατιωτική επιχείρηση από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, στο Ιράκ, με στόχο την ανατροπή του ηγέτη του, Σαντάμ Χουσεΐν και θεωρήθηκε μέρος του γενικότερου πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Είχε όμως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων πολιτών και την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών και υποδομών.


Φυσικά έγιναν εκατοντάδες ακόμη πόλεμοι και συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες χώρες αλλά και ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου λαού.
Δες στο παρακάτω βίντεο όλους τους πολέμους που έγιναν στη γη τα τελευταία 4.500 χρόνια.


Και μπορεί όλοι αυτοί οι πόλεμοι να μας φαίνονται σήμερα ως απλά ιστορικά γεγονότα που διδάσκονται στα σχολεία και για τα οποία πολλές φορές καμαρώνουν τα κράτη και τα δικαιολογούν, στην πραγματικότητα όμως προκάλεσαν εκατομμύρια νεκρούς, ολοκληρωτικές καταστροφές και απίστευτη δυστυχία στον κόσμο μας.