Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Οι μουσικοί του δρόμου

 
Σίγουρα κάποια στιγμή, εκεί που θα περπατούσες, σε κάποιο δρόμο, σε κάποια γέφυρα, μπροστά από κάποιο κτίριο, σε κάποια παραλία θα έτυχε να δεις και να ακούσεις κάποιον μουσικό να παίζει μουσική.
Πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικοί μουσικοί και παίζουν εκπληκτικά.
Τους αρέσει να παίζουν ανάμεσα στον κόσμο και να βλέπουν τη χαρά που δίνει η μουσική τους στον κόσμο.


Ελάτε να ταξιδέψουμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, να γυρίσουμε στους δρόμους, στις γειτονιές, στις πλατείες και να απολαύσουμε τη μουσική που παίζουν οι καλλιτέχνες του δρόμου.


Η μικρή Καρολίνα παίζει με το βιολί της την πασίγνωστη χριστουγεννιάτικη μελωδία από τα «Κάλαντα των καμπανών» και μαγεύει τους περαστικούς, στην πόλη Σίμι Βάλεί, στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.


Ας πάμε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.
Οι περαστικοί, παρέα με τον τραγουδιστή του δρόμου, τραγουδάνε γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.


Θα παραμείνουμε στο Δουβλίνο και θα ακούσουμε τον Σαμ να τραγουδά το πασίγνωστο χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Last Christmas».


Στον Σαν Φρανσίσκο, στις Η.Π.Α. το βράδυ των Χριστουγέννων, ο κόσμος μαγεύεται από τη φωνή του μουσικού τού δρόμου, που ερμηνεύει το κλασικό κομμάτι «Άβε Μαρία». 


Θα μείνουμε στις Η.Π.Α. αλλά τώρα στην παγωμένη Νέα Υόρκη θα απολαύσουμε έναν σαξοφωνίστα του δρόμου να παίζει με το όργανό του το τραγούδι «Λευκά Χριστούγεννα».


Στην πόλη Λιντς της Μεγάλης Βρετανίας, η ορχήστρα της όπερας της πόλης ερμηνεύει το «Μπολερό» του Ραβέλ.


Επόμενος σταθμός μας είναι η Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Σπουδαίοι μουσικοί μαζεύτηκαν για να παίξουν την Ωδή στη χαρά από την 9η συμφωνία του Μπετόβεν.
Ο κόσμος ενθουσιάζεται και τραγουδάει.
 

Παραμένουμε στην Ισπανία και πάμε στη Βαλένθια να απολαύσουμε τις μελωδίες της άρπας.


Στους δρόμους της Βιέννης της Αυστρίας, οι μουσικοί του δρόμου παίζουν το πασίγνωστο κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη, «Ζορμπάς».


Ας ακούσουμε το «Τραγούδι των Χριστουγέννων» στους στολισμένους δρόμους της Νέας Υόρκης και πάλι.


Μια μεγάλη ορχήστρα από παιδιά ηλικίας 7 έως 16 ετών ερμηνεύει τον «Κανόνα» του Πάχελμπελ, στους δρόμους της Ταϊπέι στην Ταϊβάν.


Αν ξαναβρεθείς, εκεί που περπατάς, μπροστά σε κάποιον μουσικό, μη διστάσεις, στάσου λίγο για να ακούσεις, να χαρείς και ίσως να τραγουδήσεις και να χορέψεις.


Δες ακόμη: