Ο πλανήτης μας είναι ένας όμορφος τόπος για να ζούμε.
Βουνά, θάλασσες, ουρανός, ποτάμια, φαράγγια, ηφαίστεια, δημιουργήθηκαν δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Και όλα αυτά θα υπάρχουν και στο μέλλον, αν οι άνθρωποι συμπεριφερθούν στη γη με αγάπη και φροντίδα.
Δυστυχώς στο πέρασμα των αιώνων οι άνθρωποι πλήγωσαν τον πλανήτη, φέρθηκαν με σκληρότητα στα ζώα αλλά και στους συνανθρώπους τους· οι αρχηγοί των κρατών κάνουν πολέμους προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, οι μεγαλέμποροι καίνε τα δάση, χτίζουν ανεξέλεγκτα ουρανοξύστες και πολυτελείς κατοικίες, κόβοντας δέντρα, οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν αδίστακτα τα ζώα, οι βιομηχανίες μολύνουν τον ουρανό με καυσαέρια, δηλητηριάζουν τη θάλασσα, τα ποτάμια και τις λίμνες με τοξικά απόβλητα και ξοδεύουν υπερβολικά τα αγαθά του πλανήτη.
Άραγε αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον πλανήτη μας, ποιο θα ήταν αυτό;
Ας ακούσουμε το τραγούδι Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, σε μουσική του ίδιου και σε στίχους της Ντέπυς Χατζηκαμπάνη.
Ας ταξιδέψουμε στον χρόνο, μέσα από τις χιλιάδες ζωές μιας γυναίκας που αλλάζει συνέχεια μορφές αλλά παραμένει πηγή δημιουργίας και διατηρεί τη δύναμη και την ευαισθησία της.
Πρώτα κατέβασε τους στίχους του τραγουδιού.
Οι στίχοι του τραγουδιού μάς γυρίζουν στο παρελθόν και μας ταξιδεύουν σε πέντε διάφορα ιστορικά γεγονότα· γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία του πλανήτη.
Οι άνθρωποι με τις ενέργειές τους άλλαξαν τη ζωή τους, πολλές φορές προς το καλύτερο και άλλες προς το χειρότερο.
Η μυστηριώδης μορφή μιας γυναίκας εμφανίζεται σε όλα αυτά τα μέρη.
Μπορεί να είναι μια μια εργαζόμενη στην αρχαία Ρώμη, μια αγρότισσα κοντά στον ποταμό Βόλγα της Ρωσίας, μια σύζυγος ναυτικού, στο λιμάνι Πάλος της Ισπανίας, μια φοιτήτρια στο Παρίσι της Γαλλίας, μια μητέρα στη Μέση Ανατολή αλλά μπορεί να είναι και η Μητέρα Γη που παρακολουθεί άλλοτε με ικανοποίηση και άλλοτε με πόνο τις αλλαγές της ανθρωπότητας.
Το 64 μ.Χ. την εποχή του αυτοκράτορα Νέρωνα, στο κέντρο της Ρώμης, πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά.
Εκεί υπήρχαν πολλά καταστήματα γεμάτα από εύφλεκτες ύλες, που, σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο, είχαν ως αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η φωτιά γρήγορα σε μεγάλο μέρος της πόλης.
Οι φλόγες απλώθηκαν στον Παλατίνο λόφο, κατέστρεψαν ναούς, την αγορά και πάνω από 4.000 κατοικίες.
Η Ρώμη καιγόταν για έξι ημέρες. Ολόκληρες συνοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα θύματα ήταν πάρα πολλά.
Για αιώνες υπήρχε η φήμη ότι τη φωτιά την έβαλε ο αυτοκράτορας Νέρωνας που από πολλούς ιστορικούς θεωρούνταν ημιπαράφρων.
Έλεγαν ότι τάχα την κοιτούσε και εμπνέονταν για να γράψει κάποιο ποίημα.
Ωστόσο οι σύγχρονοι μελετητές διαπίστωσαν ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά ο Νέρωνας βρισκόταν εκτός πόλης και μάλιστα αργότερα πήρε μέτρα για να ανακουφίσει τον πληθυσμό της Ρώμης από τα δεινά της μεγάλης αυτής καταστροφής.
Βέβαια την ευθύνη για την πυρκαγιά την απέδωσε στους χριστιανούς.
Σταυροφορίες
Στα τέλη του 11ου αιώνα, η Ιερουσαλήμ και όλοι οι Άγιοι Τόποι ήταν στα χέρια των Τούρκων και οι Χριστιανοί προσκυνητές δεν μπορούσαν να επισκεφτούν αυτά τα μέρη. Ο Πάπας Ουρβανός Β’ δέχτηκε να τον βοηθήσει και ενθάρρυνε τους Χριστιανούς να πάρουν τα όπλα και ταυτόχρονα να απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ από τους Τούρκους και τους Άραβες.
Έτσι ξεκίνησε μια σειρά από θρησκευτικούς πολέμους, οι σταυροφορίες· ευγενείς, ιππότες και απλός κόσμος από την Ευρώπη, εκστράτευσαν για να πάρουν πίσω τους Αγίους Τόπους.
Μετά από οκτώ σταυροφορίες σε σχεδόν διακόσια χρόνια, από τον 11ο αιώνα μ.Χ., μέχρι και το 15ο, οι δυτικοί απέτυχαν και οι μουσουλμάνοι νίκησαν.
Ο κόσμος στην Ευρώπη φανατίζονταν εναντίον των Αράβων.
Επίσης σε όσους πολεμούσαν κατά των μουσουλμάνων υπόσχονταν πολλά πλούτη, αναγνώριση, μια καλύτερη ζωή και μια θέση στον παράδεισο, αν σκοτώνονταν.
Έτσι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και ξεκίνησαν οι σταυροφορίες, όπως ονομάστηκαν επειδή οι πολεμιστές είχαν το σημείο του σταυρού στο στήθος ή στον ώμο τους και στην πανοπλία και την ασπίδα τους.
Στην πρώτη σταυροφορία, το 1099, οι Σταυροφόροι κατάφεραν να καταλάβουν την Ιερουσαλήμ σφάζοντας όλους τους μουσουλμάνους κατοίκους της.
Τα εγκλήματα των Σταυροφόρων δεν είχαν τέλος.
Στην τέταρτη σταυροφορία οι δυτικοί, αντί να βοηθήσουν τους Βυζαντινούς, κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την λεηλάτησαν χωρίς ίχνος συμπόνοιας.
Το 1212, μάλιστα, οργανώθηκε και μία σταυροφορία παιδιών κατά την οποία ιερείς από όλη την Ευρώπη συγκέντρωσαν 50.000 παιδιά και τα έστειλαν να πολεμήσουν. Δεν γλίτωσε κανένα. Όσα δεν πέθαναν από τις κακουχίες του ταξιδιού πουλήθηκαν σκλάβοι στα παζάρια της ανατολής.
Ο σκοπός των Σταυροφοριών ήταν η απελευθέρωση των Αγίων Τόπων και η συντριβή του Ισλαμισμού.
Όμως στην πραγματικότητα οι δυτικοί Ευρωπαίοι και η Καθολική εκκλησία ήθελαν να επεκτείνουν την εξουσία τους στην Ανατολή, και να καταφέρουν να υποτάξουν την Ορθόδοξη εκκλησία.
Επίσης πολλοί ηγεμόνες αποσκοπούσαν σε πλούτη, δόξα και περιπέτειες.
Για 200 έτη οι Άγιοι Τόποι έγιναν πεδίο μαχών και βάφτηκαν στο αίμα.
Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έγιναν απίστευτες καταστροφές.
Ωστόσο οι Σταυροφορίες είχαν και κάποιες θετικές συνέπειες.
Άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του πλανήτη ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους.
Η Ευρώπη γνώρισε τον αραβικό πολιτισμό, τις επιστήμες και τις τέχνες της ανατολής.
Επίσης οι πόλεμοι αυτοί ευνόησαν τις εμπορικές συναλλαγές και νέα προϊόντα εισήχθησαν στην Ευρώπη.
Ανακάλυψη της Αμερικής
Τον 15ο αιώνα, ήταν σχεδόν αδύνατο να φτάσει κάποιος στην Ασία από την Ευρώπη μέσω ξηράς. Η διαδρομή ήταν μεγάλη, γεμάτη εχθρικούς στρατούς και ληστές. Και από τη θάλασσα πάλι ήταν δύσκολο γιατί τα καράβια έπρεπε να κάνουν τον γύρο της Αφρικής.
Ο Ισπανός Χριστόφορος Κολόμβος σκέφτηκε, ότι αφού η γη είναι σφαιρική, θα μπορούσε κάποιος να φτάσει στις ανατολικές ακτές της Ασίας, ταξιδεύοντας δυτικά στον Ατλαντικό ωκεανό.
Δεν είχε υπολογίσει βέβαια ότι οι αποστάσεις ήταν τεράστιες.
Μετά από πολλές προσπάθειες έπεισε τη βασίλισσα της Ισπανίας Ισαβέλλα να τον βοηθήσει στο σχέδιό του, υποσχόμενος χρυσάφι και πολλά αγαθά από τους νέους τόπους.
Στις 3 Αυγούστου του 1492 ξεκίνησε με τρία καράβια, από το λιμάνι Πάλος της Ισπανίας, το πρώτο του ταξίδι προς τη δύση.
Στα τέσσερα ταξίδια που έκανε συνολικά ο Κολόμβος προς τη δύση, ανακάλυψε τα Κανάρια Νησιά, τις Μπαχάμες, την Κούβα, την Αϊτή, το Πόρτο Ρίκο, τη Τζαμάικα και πολλά νησιά της Καραϊβικής θάλασσας και έφτασε μέχρι τις ακτές της Νότιας Αμερικής και τον Παναμά.
Στα μέρη που επισκέφτηκαν οι Ισπανοί κατακτητές, φέρθηκαν απάνθρωπα σε πολλούς αυτόχθονες λαούς· σκότωναν, υποδούλωναν και γενικά εκμεταλλεύτηκαν τους ιθαγενείς πληθυσμούς.
Στο ημερολόγιό του ο Κολόμβος έγραφε γι' αυτούς:
«Θα γινόντουσαν καλοί υπηρέτες, μπορούμε να τους υποτάξουμε και να τους κάνουμε ό,τι θέλουμε».
Και ενώ αρχικά οι Ισπανοί ενθουσιάστηκαν με τις ανακαλύψεις του Κολόμβου και οι βασιλείς τον τίμησαν με τον τίτλο του ναυάρχου και του αντιβασιλέα, στη συνέχεια τον φυλάκισαν γιατί τον θεώρησαν ανίκανο να πραγματοποιήσει τα σχέδιά τους που ήταν η απόλυτη κατάκτηση και εκμετάλλευση των νέων περιοχών.
Παρόλο που η Αμερική ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο, πήρε τον όνομά της από τον Ιταλό εξερευνητή Αμέριγκο Βεσπούτσι.
Ο λόγος είναι πως ο Κολόμβος επέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του ότι αυτό που είχε ανακαλύψει ήταν οι ακτές της Ασίας, ενώ ο Βεσπούτσι είπε πως επρόκειτο για μια εντελώς νέα ήπειρο.
Βέβαια πολλοί υποστηρίζουν ότι πολλούς αιώνες πριν τον Κολόμβο, τον Νέο Κόσμο είχαν επισκεφτεί οι Βίκινγκς αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες.
Στην πραγματικότητα όμως κανείς από αυτούς δεν ανακάλυψε την Αμερική γιατί η Αμερική υπήρχε εκατομμύρια χρόνια, αφού εκεί κατοικούσαν οι λαοί της και φυσικά την γνώριζαν ήδη.
Οκτωβριανή επανάσταση
Για πολλούς αιώνες και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα η μεγάλη Ρωσική Αυτοκρατορία κυβερνούνταν από τους Τσάρους. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ρωσίας ήταν αγρότες. Τα μεγαλύτερα και πιο εύφορα κτήματα ανήκαν σε μεγάλους γαιοκτήμονες, ενώ οι φτωχοί καλλιεργητές δούλευαν γι' αυτούς και ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Οι εργάτες ζούσαν εξίσου άθλια με τους αγρότες. Έτσι, ήταν συχνές οι εξεγέρσεις, που συνήθως καταστέλλονταν με αιματηρό τρόπο.
Οι πλούσιοι και οι ευγενείς ευημερούσαν, ενώ ο λαός υπέφερε ζώντας στη φτώχεια και τις στερήσεις.
Έτσι το 1917, ξεκινώντας από την Αγία Πετρούπολη, έγινε στη Ρωσία μια νικηφόρα επανάσταση που, με τη συμμετοχή του λαού, οδήγησε στην πτώση του τσαρικού καθεστώτος και σε ελευθερίες και δικαιώματα άγνωστα μέχρι τότε στη Ρωσία.
Τον Οκτώβρη του 1917 οι επαναστάτες με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν κατάφεραν να κυριαρχήσουν.
Στη συνέχεια ιδρύθηκε η Ε.Σ.Σ.Δ. (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών).
Η Οκτωβριανή Επανάσταση ενέπνευσε τους λαούς και σε άλλες χώρες για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.
Γαλλικός Μάης του 1968
Ο Μάης του ‘68 ήταν μια σειρά εξεγέρσεων που έγιναν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1968 στη Γαλλία. Ίσως ήταν η πιο σημαντική επανάσταση του 20ου αιώνα γιατί σ'αυτή συμμετείχαν άνθρωποι όλων των τάξεων, όπως φοιτητές και εργάτες.
Τα αιτήματα του Μαΐου του ‘68 ήταν πολλά όπως το δικαίωμα στην έκφραση και την ελευθερία, τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και η σεξουαλική απελευθέρωση.
Η επανάσταση ξεκίνησε στις 3 Μαΐου του 1968, όταν μια ομάδα φοιτητών κατέλαβε το πανεπιστήμιο της Σορβόνης.
Η αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τους εξεγερμένους, ασκώντας υπέρμετρη βία εναντίον τους.
Εκατοντάδες φοιτητές συνελήφθησαν και τραυματίσθηκαν.
Tις επόμενες μέρες χιλιάδες πλέον φοιτητές διαδήλωναν σο Παρίσι.
Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν μαθητές λυκείου και νέοι εργάτες και οι συγκρούσεις ανάμεσα στους άνδρες του κράτους και στους φοιτητές ήταν βίαιες.
Ακολούθησε η μεγαλύτερη διαδήλωση που είχε συμβεί στη Γαλλία και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργατών κάλεσαν σε πανεθνική στάση εργασίας.
Η κατάσταση στη χώρα είχε αρχίσει να αποσταθεροποιείται σημαντικά, καθώς οι απεργίες συνεχίζονταν και παράλληλα πολλές δημόσιες υπηρεσίες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπολειτουργούσαν.
Οι εξεγερμένοι γέμισαν τους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου της Γαλλίας, Ντε Γκολ ο οποίος αναγκάστηκε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.
Οι εξεγερμένοι γέμισαν τους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου της Γαλλίας, Ντε Γκολ ο οποίος αναγκάστηκε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.
Σε χιλιάδες εργοστάσια η στάση εργασίας μετατράπηκε σταδιακά σε κατάληψη.
Η αστυνομία εξαπέλυσε επιθέσεις ενάντια στους απεργούς των εργοστασίων και οι στάσεις εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες άρχισαν να σταματούν.
Σιγά σιγά όμως το κίνημα του Μάη άρχισε να παρακμάζει και το κόμμα του προέδρου Ντε Γκολ πέτυχε συντριπτική νίκη στις εκλογές
Πάρα τη φαινομενική ήττα των εξεγέρσεων του Μάη του ’68, ο λαός πέτυχε σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη· άνοιξε τον δρόμο για την ισότητα των φύλων, το οικολογικό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για άλλα νεανικά κινήματα στον κόσμο όπως την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.
Πάρα τη φαινομενική ήττα των εξεγέρσεων του Μάη του ’68, ο λαός πέτυχε σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη· άνοιξε τον δρόμο για την ισότητα των φύλων, το οικολογικό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για άλλα νεανικά κινήματα στον κόσμο όπως την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.
Όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα, όπως και χιλιάδες άλλα, έφεραν αλλαγές αλλά προκάλεσαν και τραύματα στην ανθρωπότητα, έβαψαν με αίμα τον πλανήτη.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η γη, ο ουρανός και η θάλασσα έχασαν το χρώμα τους.
Διάβασε και μάθε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας.